Expert Forum despre comasarea alegerilor

De Mihai NEGOMIREANU 04 Martie 2024, 22:28 Politica

Expert Forum a analizat cu atenție proiectul de ordonanță de urgență privind comasarea alegerilor și a transmis observații către Ministerul Afacerilor Interne. Organizația a evidențiat aspecte legate atât de contextul în care a fost inițiat actul normativ, cât și de aspecte legislative punctuale. EFOR își menține poziția referitoare la riscurile de constituționalitate generate de unirea alegerilor europarlamentare cu cele locale, exprimând în același timp apreciere pentru introducerea unor norme care îmbunătățesc procesul de organizare a alegerilor europarlamentare. Cu toate acestea, există îngrijorări legate de modalitatea de legiferare adoptată și de timpul redus disponibil pentru implementarea acestor reglementări.

Principalele puncte de dezbatere includ:

- Elaborarea unei ordonanțe de urgență pentru reglementarea comasării alegerilor nu este justificată, deoarece nu există o "situație extraordinară a cărei reglementare nu poate fi amânată", conform prevederilor constituționale (art. 115).

- Adoptarea acestei ordonanțe cu doar trei luni înainte de alegeri încalcă principiile predictibilității și stabilității juridice, modificând reguli semnificative ale procesului electoral.

- Ordonanța de Urgență se aplică doar la aceste alegeri și nu rezolvă problemele pe termen lung legate de Legea 33/2007.

- Nota de fundamentare nu oferă o explicație suficient de convingătoare pentru necesitatea comasării alegerilor.

- Comasarea poate genera confuzii și inegalități între actorii electorali, afectând dreptul la informare și exprimare politică a alegătorilor.

- Reglementările privind pierderea mandatului la aleșii locali favorizează migrația politică și avantajează primarii și președinții consiliilor județene în defavoarea consilierilor locali și județeni.

- Ordonanța prelungește termenele pentru preluarea mandatelor, generând confuzie și dezechilibru în administrația publică locală și afectând guvernarea la nivel local.

- Proiectul redefinește formarea birourilor electorale, introducând reprezentanți ai competitorilor la ambele alegeri, cu riscul de a defavoriza anumiți competitori.

- Desi termenul pentru stabilirea reședinței pentru alegerile locale a fost redus la 2 luni, este considerat prea scurt, oferind alegătorilor mai puțin de o lună pentru înregistrare, în condițiile în care OUG ar putea intra în vigoare în martie.

- Legislația nu clarifică modul în care se vor corela aspecte diferite între cele două tipuri de alegeri, incluzând termenele pentru rezolvarea contestațiilor, desfășurarea campaniei electorale, finanțarea și controlul acesteia, funcționarea birourilor electorale etc.

- Unele probleme privind eficiența și transparența procesului electoral rămân nerezolvate, incluzând numărul de semnături și verificarea acestora, transparența birourilor electorale, finanțarea campaniilor electorale și accesul persoanelor cu dizabilități la procesul electoral.

 

Autor Mihai NEGOMIREANU 04 Martie 2024, 22:28 Politica
Scrie un comentariu

Comentarii

Nu exista inca comentarii!

Nu exista inca comentarii, dar poti fi primul care comenteaza acest articol.

Scrie un comentariu
Vezi toate comentariile

Scrie un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi facuta publica.
Campurile marcate cu * sunt obligatorii